Sneeuw, ijs en temperaturen onder het vriespunt: de winter komt er weer aan.

Je kunt je tuin winterklaar maken, zodat hij zo goed mogelijk de koude maanden doorkomt. Hoe kouder het wordt, hoe meer maatregelen je moet nemen.

Planten Beschermen

Vorstgevoelige planten moeten beschermd worden tegen vorst. Doe je dat niet dan kunnen ze sterven, bij welke temperatuur dat is, verschilt per plant. Ga je je tuin winterklaar maken, zoek dan uit bij welke temperaturen jouw planten bescherming nodig hebben. Je kunt de meeste planten beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute en daartussen wat stro en droog blad.

Winter Gazon

Wil je dat je gazon zo goed mogelijk de winter doorkomt, dan moet je daar het volgende voor doen. Je gazon kun je winterklaar maken met de volgende stappen.

  • Hark alle bladeren van het gazon, zodat het gras licht vangt en groen blijft.
  • Maai het gazon als u ziet dat het gras nog groeit, meestal tot eind oktober. Stel de maaihoogte in op 4 cm.
  • Laat bladeren liggen als u nog gaat maaien, zodat u ze tijdens het maaien versnippert. Versnipperde bladeren worden in het compostvat sneller omgezet in compost.
  • Laat sneeuw op het gazon liggen.
  • Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon.

 

Buitenkraan

Heb je een buitenkraan en een tuinslang? Sluit de kraan dan af en haal de slang weg. Tap de kraan met een vorstventiel af en blaas daarmee de tuinslang leeg. Vorstschade aan (zinken) gieters en bakken voorkom je door ze leeg te gieten.

Bollen Planten

Tot de eerste week van december is het nog mogelijk om voorjaarsbloeiende bollen te planten.

Vogels

Maak drinkbakken voor vogels leeg of leg er gaas overheen. De vogels mogen er wel uit drinken, maar er niet in badderen, omdat hun vleugels als ze nat worden dan kunnen bevriezen. Maak vogelhuisjes schoon en hang ze op een veilige plek, vogels brengen er graag koude nachten door.

Ook te weinig tijd om zelf uw tuin te onderhouden?

Wij doen dit graag voor u!

Contact  

Tuin Winterklaar maken